Sångtitlar med ortnamn

Många geografiska namn i låtarnas titlar har hämtats från Värmland.

Nästan 10 procent innehåller geografiska namn

Tydligen är det någon som sagt att Thore Skogman är det svenskaste som finns. Det påstås i alla fall så i Myggans nöjeslexikon, men vi får inte veta vem som sagt det. Att han tidvis bar en tudelad kostym i gult och blått är bekant, också att han gärna skrev sånger om typiskt svenska fenomen.

För en tid sedan gick jag igenom samtliga titlar som finns registrerade i hans namn hos Stim. Det visar sig att nästan 10 procent av dem innehåller ord som på olika sätt refererar till geografiskt kända platser, alltså upp emot 120 stycken. Jag blev sugen på att räkna upp dem i den här texten, dels för att många är roliga och sätter fantasin i rörelse, dels för att de ger en uppfattning om var i världen låtskrivaren hade sitt fokus.

Sånger om Värmland och Årjäng dominerar

Eftersom Thore Skogman från 1960-talets början vistades i Värmland sommartid, är det begripligt att det finns en viss övervikt av sånger om detta landskap. En av låtarna heter för övrigt just ”Värmland”, medan följande rymmer positiva värderingar: ”Borta bra men Värmland bäst” och ”Vi tror på Värmland”. Till dessa tre kan läggas ytterligare tre: ”Go’morron Värmland”, ”Nya Värmlandsvalsen” och ”Porten till Värmland”.

Thore Skogmans sommarstuga låg för övrigt i Sillerud, i Årjängs kommun. Det förklarar titlar som ”Årjäng i stan”, ”Årjängs-möten” och ”Årjäng ligger i Värmland”. En titel som ”Årjängstroll” kan kopplas till hans engagemang i den lokala kulturpolitiken. Kanske att en låt som ”Gammeldanssväng i Årjäng” kom till bruk på den dansbana som låg i anslutning till det gigantiska trollet? Vi rör oss i alla fall på den ort som nämns flest gånger i låtskatten. Med dessa tre blir det sammanlagt åtta gånger: ”Det händer i Årjäng”, ”Guldregn i Årjäng” och ”Sticka till Årjäng”.

Orten ”Filipstad” inspirerade rimsmeden

Även andra orter i Värmland förekommer i titlarna. Thore Skogman skrev ”Välkommen till Karlstad teater” och ”Sola i Karlstad”. Staden där han var bosatt från 1988 uppträder också i ”Carlstad united”. Även ”Travliga trevliga Färjestad” och ”Färjestad Färjestad” hör till fenomen i metropolen. Med ”Sol i Sillerud” och ”Tjolitta i Sillerud” uppmärksammas hans semesterort. Säkert var Thore Skogman bekant med Filipstad, vilket kommer till uttryck i ”Filipstad, vid skog och glittrande vatten” och ”I Filipstad”. 

Att staden ifråga lockade fram rimsmeden i honom är följande exempel på: ”Glad parad i Filipstad”, ”Ett blad från Filipstad” och ”Filip Glad från Filipstad”, samt ”Gala i Filipsta’”. Ytterligare texter där Värmlands-orter förekommer är ”Arvika-valsen”, ”Säffle-kanal” och ”Säffle – inte bara en en kopp kaffe”.

Frågor gällande Svaneholm och Dalum

Även andra landskap förekommer i Thore Skogmans sångtitlar, dock oftast vid enbart ett tillfälle. ”Ångermanland” är exempel på det, liksom ”Härliga Härjedalen”, ”Upplands schottis” och ”Dalsland – ett Sverige i miniatyr”. Säkert nynnas ofta följande refräng på turistbyrån i Örebro och av turistvärdar i angränsande orter: ”Du måste lägga märke till Närke”. Mycket talar för att ”Dra ända in i Hälsingland” är den mest kända av landskapslåtarna. ”Hälsingehambo” lär också hävda sig, åtminstone om det rör sig om en text till ”Horgalåten”, vilket det finns uppgifter om. 

Västergötland nämns inte i någon titel, men ”Vals i Karlsborg” utspelas där. Och om ”Sommarkväll i Dalum” refererar till en ort i Ulricehamns kommun så skulle ju det räknas, eller om ”I Svaneholm” på samma sätt handlar om en ort i Borås kommun. Troligare är att Dalum bygger på att Dalarna heter så på älvdalska, och att det är Svaneholms slott i Skurup som åsyftas. Klart är att minst ett ortnamn i Skåne tas i bruk: ”Ångbagarns brödvals från Trelleborg”.

Ett antal låtar om Dalarna och Småland

Att Thore Skogman skev om Vasaloppet i ”Mellan Sälen och Mora” är inte konstigt, för han deltog i motionsloppet vid två tillfällen. Sånger med namn från Dalarna är ganska frekventa. Han skrev inte endast ”Dalatwist”, utan också ”Gånglåt från Mockfjärd”, ”Rommehed i våra hjärtan” och ”Skinnrock från Malung”. Till ämnessfären hör dessutom ”I Sälen”.

Småland är ett förhållandevis stort landskap, fyllt av kända geografiska platser i tre län. Denna mängd återspeglas inte i Thore Skogmans sångproduktion. Men han skrev ”Hjältevad ligger i Småland”, ”Polkagrispolka i Gränna” och ”Frinnarydsvalsen” som troligen har med Aneby att göra. Öland skildras i ”Polka i Byxelkrok” och nämns i titeln till ”Brevet från Maria på Öland”.

Norrländska orter och enskilda städer

I sången ”En pitepilt med pitepalt” påträffas förvisso icke Piteå, men ändå – hyfsat många titlar refererar till norrländsk geografi. Flera stycken börjar på bokstaven ”J”, som ”Jonke från Järvsö” och ”Jokkmokksmarknadsschottis”, samt inte minst ”Jämtgubben” och ”Jämtgumman”. Sollefteå diktar Thore Skogman om i ”Ådalens pärla”, och sen har vi ”Snygge Sigge från Iggesund”. Norrland skildras också i ”Nordkalotten” och ”Vi är ett dansband från Karesuando”, samt i ”Välkommen till Bollnäs” och ”Vals i Söderhamn”.

Enskilda städer nämns i sånger som ”Örebro” och ”Ess som i Eskilstuna”. Metropolen i Blekinge har inspirerat till ”Ronnebypolkan” och ”Lim-Erik i Ronneby”. Rikets näst största stad tar plats i titlarna ”Det finns ingen sorg i Göteborg” och ”Liseberg Göteborgs skötebarn”. Och en sång som ”Min pudding e’ från Huddinge” väcker onekligen intresse och nyfikenhet.

Rörde sig även på internationell mark

Titlar med internationell orientering är inte vanliga i Thore Skogmans låtkatalog, möjligen med undantag för Norge. Han framträdde ofta i grannlandet och såg positivt på det: ”Det er Norge som er bra”. Han skrev låtarna ”Det norske flaggets hambo”, ”Velkommen til Selbu” och ”Kristina från Tönsberg”. Väderleksförhållandena på andra sidan gränsen synes också ha inspirerat: ”Sol i Trøndelag” och ”Sol i Trondhjæm”.

Sången ”Finska polkan” associerar till vårt östra grannland, medan det land som ligger i sydväst nämns i ”Her i Skagen” och ”Sangen om Danmark”. Thore Skogman intresserade sig även för Spanien, eller åtminstone för semesterorter dit nordiska turister gärna söker sig. Låtarna bär titlarna ”En fläkt ifrån Spanien”, ”Lanzarote” och ”I Puerto de la Cruz”, samt ”Mallorca” och ”Solaria på Canaria”. Möjligen har även ”Från ö till ö i Västindien” ett turistperspektiv.

Från Mellaneuropa till Förenta Staterna

Det finns skäl att tro att vyerna skiftar i texterna om Österrikes huvudstad, eftersom de personer som förekommer i titlarna är väldigt olika: ”Med Mozart I Wien” och ”En dalkarl i Wien”. Frankrike får nöja sig med en låt: ”En kväll på Montmartre”, och eventuellt ”Franska pustan”. Kanske att ”Rom byggdes inte på en dag” mer utgår från det kända uttrycket än staden som sådan. Den fråga som ställs i ”Har du sett nån tomte i Gesu” berör dock Rom, då namnet på jesuiternas moderkyrka finns i titeln.

På 70-talet lär Thore Skogman ha rest runt och sjungit i svenskbygderna i USA. Ett intresse för det stora landet i väster framträder i sången ”Drömmen om Amerika”. Hos Stim har även följande låtar registrerats: ”Jag glömmer aldrig Broadway”, ”Jag längtar tillbaka till Hawaii” och ”Porten till Portland”, samt ”Fra Selbu till Texas”. Titlar på engelska hör till undantagen, varför ”Good friends in America” drar ögonen till sig.

Borta bra – men Västmanland är nog bäst

Någon utpräglad nationalist var inte Thore Skogman, åtminstone inte sett till antalet låtar som hyllar vårt land. I katalogen finns i alla fall ”Sången om Sverige” och ”Sverige är fantastiskt vackert”. Därtill framställs också huvudstaden i god dager, i ”Stockholm är staden” och ”Stockholm väntar på dig”. Sjöar är inte så vanligt förekommande i titlarna, med ett lysande undantag. Kolla här: ”Mälarens vågor”, ”Mälarens vindar”, ”Mälargösen” och ”Vals i Mälardalen”.

Förvisso bodde Thore Skogman i Danderyd under många år, men det tycks inte ha väckt någon lokalpatriotism. Sånger som refererar till barndomens och ungdomens landskap är mer frekventa: ”Jag kommer från Västmanland”, ”Vänliga Västmanland” och ”Hela Västmanland sjunger”, samt ”Kalle Västman från Västmanland”.

Få låtar om födelseorten Hallstahammar

Själva födelseorten nämns endast i titeln till ”Jag härstammar från Hallstahammar”. Det kan verka lite med tanke på hur pass väl Thore Skogman tänkte om sin uppväxt. Nåja, sången ”Hålligång i Hollyhammar” ska förstås inte glömmas bort. Dessutom skrev han ”Vi gick på grunne i Virsbo” och ”Önskeresan på Strömsholms kanal”, om båtfärder på vattendrag i närheten av hemorten.

Om också sången ”Strömsholm” handlar om kanalen ifråga framgår ej av titeln, så den kan ju lika gärna gälla Strömsholms slott utanför Västerås. Grannkommunen som ligger väster om Hallstahammar förekommer i ”Säg Köping” och ”Solrosen från Köping”. Den sista sången som nämns i den här uppräkningen av titlar med geografiska namn börjar inte på ”Ö” utan lyder ”A som i Arboga”.

NOT: De låttitlar som nämns ovan finns förtecknade på en separat webbsida. Betänk också att väsentligt fler av Thore Skogmans låtar än dessa kan tänkas skildra svensk geografi, bara det att inte orterna förekommer i titlarna.


© Peter Grönborg
Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.

Uppdaterad
2022-09-26