Laborerar med krocket

Finalisterna i ”Halmstad Senior Open +65” – både 2023 och 2024 – Jörgen Larsson och Ivar Rasmussen.

Halmstad Croquet Club experimenterar med formerna

Grundläggande för krocket är bruket av klubba. Med dess hjälp slår man på klot, i syfte att passera bågar. Baserat på denna enkla aktivitet har en rad spelformer vuxit fram. Varje nation tillämpar sin egen variant, i vårt land kallas den för ”svensk krocket”.

På det internationella planet var länge ”association croquet” den mest populära disciplinen. Från 1980-talet och framåt började den få konkurrens från ”golfkrocket”, som sedan flera decennier dominerar scenen totalt. Den utövar en starkt lockelse på både elit och amatörer. Nästan alla nybörjare startar upp med golfkrocket och ser oftast ingen anledning att gå vidare.

En bra sak med spelformen är att den förenar de aktiva över nationsgränserna. Den som behärskar spelet kan ägna sig åt det på semestern utomlands, särskilt i Spanien och på de brittiska öarna. Golfkrocket brukar dessutom vara den disciplin som lockar flest deltagare vid svenska mästerskap.

Föreningen nöjer sig inte med golfkrocket

Med tanke på hur populär och livskraftig spelformen golfkrocket är, borde man kanske vara nöjd med den och inte sträva åt något annat håll. Inom merparten av landets klubbar tänker man nog på det viset. Men inom Halmstad Croquet Club råder en annan anda. Här experimenteras det ganska vilt med formerna.

Av betydelse är den regerande klubbdirektörens innovativa förmåga. Inte nog med att Pege Gustafsson är påhittig när det gäller att hitta begåvade lösningar på praktiska problem, han är också idérik när det kommer till det administrativa och det rent tävlingsmässiga.

Pege Gustafsson berättar om Halmstad Croquet Club.

På den välskötta arenan nordväst om centrum – nära Strandlida och Ringenäs – spelas det förvisso golfkrocket, men också sådant som ”geokrocket” och ”boule croquet”, samt från och med i år även ”klubbdueller”.

Idén väckte intresse på förbundets årsmöte

Varför Halmstad CC så ivrigt tänjer på gränserna framgår inte alltid. När det gäller boule croquet verkar ändå syftet vara att erbjuda spel under vinterhalvåret. Föreningen hyr in sig i en hall där vanligtvis sporten padel står på programmet.

Sedan utövas spelet nästan helt i enlighet med boulens regler, med den skillnaden att man använder klubba och klot. Det finns en ganska ingående beskrivning av hur det hela kan gå till på Borås Krocketsällskaps hemsida. I Borås har för övrigt boule croquet testats en gång, men utomhus. Det skedde för att tjälen gjorde det svårt att få ner bågar i marken.

Pege Gustafsson informerade om boule croquet på Svenska Krocketförbundets årsmöte 2024. Innovationen slog an och föll i god gjord. Under en period puffade förbundet för idén på sin webbplats.

Medlemmar inte så intresserade av tävlingar

Tävlingformen geocroquet introducerades redan sommaren 2023. Den kan utövas på lite olika sätt men grundläggande är att det rör sig om matcher mellan lag som befinner sig på olika platser. Spelet sker dock simultant och dokumenteras med hjälp av mobiltelefoner.

Inför debutmatchen beskrevs projektet i ett inlägg på Borås Krocketsällskaps nyhetsblogg. När geocroqueten diskuterades som mest talades det om att den skulle öppna upp för internationellt utbyte, kanske med matcher mot portugiser. Men det är svårt att hitta dokumentation om hur det gått med det projektet.

Pege Gustafsson presenterar Halmstad Croquet Club.

Enligt uppgift är spelarna i Halmstad CC ganska ointresserade av att tävla. Därmed har de blivit mindre benägna att söka sig till andra klubbar för spel. Det kan vara en förklaring till att geocroquet etablerat sig som ett alternativ.

Ny form av klubbkamp är under utveckling

Sommaren 2021 var i alla fall Halmstad CC i Borås för en så kallad klubbkamp. Upplägget för en sådan är att varje klubb representeras av fyra spelare och samtliga möter var och en i motståndarlaget. En match (bäst av 13 poäng) kan alltså sluta 8-8, 16-0 eller 0-16, eller något däremellan.

Under 2025 kommer Halmstad CC att introducera lagmatcher som baseras på dueller, i ett enklare och inte lika tidskrävande format. En gräns på 20 minuter ska sättas. Kanske att deltagarna får högst 15 sekunder på sig inför slag och matcherna går troligen till bäst av 9 (först till 5) poäng.

Pege Gustafsson har börjat skissa på formatet och det finns i lite olika utföranden. Exakt hur det kommer att praktiseras återstår att se. Antagligen växer det fram i ett samarbete, i en dialog med de klubbar som eventuellt blir intresserade av att testa det.

Meriterad arrangör av SM och landskamp

För tillfället har Halmstad CC tillgång till Sveriges bästa krocketbanor. Det upplevde den svenska elitkåren 2022 när svenska mästerskap i golfkrocket dubbel arrangerades där, eller landslaget i en match mot Norge sommaren 2023.

Klubben lockar också med en tävling för pensionärer som kallas Halmstad Senior Open +65. Försök har även gjorts med att introducera Ladies Cup. Än så länge har inte intresset för denna damtävling varit tillräckligt stort för att den ska bli av. Förnyade ansträngningar görs under 2025, då även turneringen Halmstad Open (för alla åldrar och båda könen) lanseras.

Det kan finnas ytterligare några turneringar i Halmstad som väcker nationellt intresse. I så fall publiceras info om detta i en särskild kalender som täcker in det som sker i hela västra Sverige.


Landskamp mellan Sverige och Norge
Eje Elebo (Anderstorp) , Krister Ekholm (Frödinge), Khemisti Taleb och Ivar Rasmussen (Borås), samt Martin Artman och Ewa Berg (Halmstad).
Någonstans finns norrmännen Marius Thorne, Glenn Fauske, Trond Jansen, Harald Sponnich, Viggo Olsen och Magnus Myhrene.
Geocroquet mellan Halmstad CC och Borås KS
Bill Gustafsson, Irene Carlsson, Gunilla Gustafsson och Pelle Wiklund. (HCC)
Eva Kåberger, Patricia Risto, Gösta Malm och Ivar Rasmussen. (BKS)

© Peter Grönborg
Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.

Uppdaterad
2025-03-16