
Dansken öste på vatten med finsk sisu
När man är på resande fot och ska bo på hotell är det en god idé att förvissa sig om att en bastu ingår i servicen. I Finland är detta givet, men i Sverige måste man kolla en extra gång.
Förra veckan övernattade jag fyra nätter på ett hotell i Stockholm. Där fanns ett gym som hade en bastu i anslutning till omklädningsrummet. Ett relaxrum erbjöds också, två korgstolar framför en TV.
Bastun var inte särskilt stor och nådde aldrig upp till mer än drygt 70 graders värme. Det fanns endast två avsatser, så det gick inte att klättra upp till en tredje i förhoppning om att det skulle vara varmare där.
Fick knäskada då han kröp omkring
När jag kommer dit står en man i 40-årsåldern mitt i rummet. Han säger sig ha arbetat stenhårt för att få upp värmen. Glipan under glasdörren har han exempelvis tätat med ett par handdukar. Innan han hunnit berätta för mig vilka ytterligare åtgärder han vidtagit går han därifrån.
Istället skymtar jag en 50 plus-man i röd tröja, en färg som får sin förklaring – han är dansk. Efter ett träningspass, med fokus på cykling, väljer han att ta ett kortare bastubad. Han känner sig hemtam, säger att han brukar bo på hotellet flera gånger om året, då han utför arbeten på ”andra sidan gatan”.
Kanske att han är hantverkare, för lite senare får jag veta att han hade en knäskada för några år sedan. Han fick den nämligen då han i jobbet ”kröp omkring på golvet”. Dansken botade sig själv med gymnastik och bastubad.
Saunor i danska villor på 1970-talet
I hans hemland använder man sällan ordet ”bastu”. Man säger ”sauna”, vilket för övrigt är den term som gäller även internationellt. Traditionen att sitta i saunan är dock inte stark i Danmark, inte som i Finland naturligtvis, inte ens som i Sverige.
Jag får veta att det blev vanligt att installera bastur i de danska villor som byggdes på 1970-talet. Den trenden dog dock ut i samband med oljekrisen. Men i badhus och idrottsanläggningar är saunor en självklarhet.
Dansken känner sig inte nöjd med temperaturen, den ger inte tillräckligt stor effekt. Därför sätter han sig nära aggregatet, placerar grytan med vatten mellan fötterna och börjar ösa frenetiskt – med något som liknar finsk sisu. Snart har vattnet kokat bort på de heta stenarna.
© Peter Grönborg
Texten skyddas av lagen om upphovsrätt.
Uppdaterad
2025-02-17